file:///C:/Users/Administrator/AppData/Local/Temp/Temp1_10四大句型.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "file:///C:/Users/Administrator/AppData/Local/Temp/Temp1_10四大句型."

Transcription

1 頁 1 / 9 教學單元 : 四大句型參考影音資料 : 英語電力公司 四大句型 單元 ( 教育資料館 ) 網址 : 國立教育資料館 MOD 線上點播英語電力公司四大句型 一 學習目標 ( 一 ) 能辨識 瞭解並會運用四大基本句型 1. 能辨識 瞭解並會運用 S + 句型 2. 能辨識 瞭解並會運用 S + + SC 句型 3. 能辨識 瞭解並會運用 S + + O 句型 4. 能辨識 瞭解並會運用 S + + IO + DO 句型 ( 二 ) 能瞭解並會運用本單元的對話內容 ( 三 ) 能瞭解並會運用本單元的重要字詞 二 影帶對話英文內容及中譯 ( 一 ) Story Time, Act I ( 英文 ) ( 參考影音資料 ) (In the classroom, around 10 o clock, Tommy, Kiki and Mimi are chatting. They are talking about Tommy s new schoolbag.) Tommy:Look! This is my new schoolbag. Mimi:Wow, it s cool. Tommy:Thanks a lot. Kiki:Hi, guys. How are you doing? Mimi:Great, we re just chatting. We re talking about Tommy s new schoolbag. Kiki:Wow! It s big and cute. It even has a Mickey Mouse on it. Tommy:Yes, I like it a lot. Mimi:I want to get one, too. Kiki:Maybe you can ask your parents. Mimi:I sure will. 故事時間 ; 場景一 ( 中文翻譯 ) ( 上午十點多 ; 在教室 Tommy( 男 )Kiki( 男 ) 和 Mimi( 女 ) 利用下課時間在教室閒聊 ) Tommy: 瞧! 這是我的新書包 Mimi: 哇! 好酷啊 Tommy: 謝了 Kiki: 嘿! 兩位你們好嗎? Mimi: 很好 我們在聊天 我們在談論 Tommy 的新書包 Kiki: 哇! 它又大又可愛 書包上還有米老鼠呢 Tommy: 嗯, 我好喜歡它 Mimi: 我也想要一個 Kiki: 也許你可以請你的爸媽幫你買一個 Mimi: 我一定會的 Story Time, Act II ( 英文 ) ( 參考影音資料 ) (In the early morning of the next day, Tommy and Kiki meet each other on their way to school.) Tommy:Wow, Kiki, you got a new bag! Kiki:Yeah, my mom bought me the bag last night. Tommy:Was it expensive?

2 頁 2 / 9 Kiki:No, it s only NT$99. Do you like it? Tommy:Yes, a lot. Maybe I can buy one for Mimi tonight. 故事時間 ; 場景二 ( 中文翻譯 ) ( 隔天一大早 ;Tommy Kiki 在上學途中相遇 ) Tommy: 哇!Kiki, 你有一個新的包包 Kiki: 沒錯, 昨晚我的媽媽買這個新包包給我 Tommy: 很貴嗎? Kiki: 不會呀, 只有台幣 99 元而已 你喜歡嗎? Tommy: 是的, 非常喜歡 也許今晚我可以買一個給 Mimi 自我挑戰請依據 Story Time Act I 的劇情, 選擇正確的答案 ( 參考影音資料 ) ( ) 1.What are Tommy, Kiki, and Mimi doing in Act I? They are. (A) asking (B) chatting (C) reading ( ) 2.Whose bag has a Mickey Mouse on it? 圖片一 圖片二 圖片三 (A) Kiki (B) Tommy (C) Mimi ( ) 3.Where are Tommy, Kiki and Mimi talking? They are talking. (A) in the classroom (B) on the street (C) at home ( ) 4.What are Tommy, Kiki, and Mimi talking about? They are talking about schoolbag. (A) Mimi s (B) Kiki s (C) Tommy s ( ) 5.Who will Mimi ask for a new bag? (A) Tommy. (B) Kiki. (C) Her parents. Answers: 1. (B) 2. (B) 3. (A) 4. (C ) 5. (C ) 三 關鍵句 1. We are chatting. ( 我們在聊天 ) 2. This is my new schoolbag. ( 這是我的新書包 ) 3. It is cool. ( 它好酷 ) 4. It is big and cute. ( 它又大又可愛 )

3 頁 3 / 9 5. You got a new bag! ( 你得到一個新的包包!) 6. My mom bought me the bag last night. ( 昨晚我的媽媽買這新包包給我 ) 四 文法圈 ( 一 ) 第一類句型 :S + (1 號主詞和 2 號孤僻動詞 ) 常見的孤僻動詞有 go, walk, run, jog, fly, chat, swim, eat 和 drink 等 ( 參考影音資料 ) 1 號主詞 2 號孤僻動詞 S 例 1. Birds fly. 鳥 飛 例 2. Allen and Amy are running. Allen 和 Amy 正在跑步 例 3. Pam and Peter were walking and talking. 那時候 Pam 和 Peter 邊走邊談天 例 4. We can eat and drink. 我們 能吃也能喝 ( 二 ) 第二類句型 : S + + SC (1 號主詞和 2 號虛弱的動詞, 加上 3 號大補丸 ) 常見的虛弱動詞有 be, feel, look, taste, smell 等 ( 參考影音資料 ) 1 號主詞 2 號虛弱動詞 3 號大補丸 S SC 例 1. David and Diana are brother and sister. David 和 Diana 是 兄妹 例 2. Joe is little and cute. Joe - 個子小又可愛 例 3. The old lady felt happy. 老婦人 感到 高興 例 4. Her brother looks strong and handsome. 她的哥哥 看起來 又強壯又帥氣 自我挑戰請分辨下列各句是第一類句型 (S + ) 或第二類句型 (S + + SC), 並在空格中填入適當代號

4 頁 4 / 9 第一類句型填寫 1, 第二類句型填寫 2 1. Bees are flying. 2. Robert is a good driver. 3. Their baby looks cute. 4. Linda and Luke can t swim. 5. The boys and girls are talking and laughing. Answers: 1. (1) 2. (2) 3. (2) 4. (1) 5. (1) ( 三 ) 第三類句型 : S + + O (1 號主詞和 2 號動詞外, 有 3 號受氣包 ) 有一個受氣包跟隨的動詞, 常見的有 get, like, love, hate, eat, read 等 ( 參考影音資料 ) 1 號主詞 2 號動詞 3 號受氣包 S O 例 1. Tommy and Kiki got new bags. Tommy 和 Kiki 得到了 新包包 例 2. Mimi likes her school. Mimi 喜歡 她的學校 例 3. Mr. and Mrs. Lin don t like noisy cities. 林氏夫婦 不喜歡 喧鬧的的城市 例 4. We love stories. 我們 喜愛 故事 ( 四 ) 第四類句型 : S + + IO + DO (1 號主詞和 2 號動詞外, 有 3 號兩個受氣包 ( 人和事物 ) 跟隨 ) 有兩個受氣包跟隨的動詞有 ask, bring, buy, give, lend, make, send, teach, tell, write 等 ( 參考影音資料 ) 1 號主詞 2 號動詞 3 號兩個受氣包 S IO( 人 ) + DO( 事物 ) 例 1. Ms. Wang told us a story. 王老師 講 一個故事給我們聽 例 2. Jim bought his wife a present. Jim 買 一份禮物給他的妻子 例 3. Della gave her husband a watch. Della 送 一隻手錶給她的丈夫 例 4. The students sent Mr. Chou a card. 學生們寄一張卡片給周老師 自我挑戰請分辨下列各句是第三類句型 (S + + O) 或第四類句型 (S + + IO + DO), 並在空

5 頁 5 / 9 格中填入適當代號 第三類句型填寫 3, 第四類句型填寫 4 1. Do you want a cup of coffee? 2. I will buy my parents a big cake. 3. He bought a lot of apples yesterday. 4. Betty needs NT$ Her friend will lend her the money. Answers: 1. (3) 2. (4) 3. (3) 4. (3) 5. (4) 整合時間請在空格中填入適當代號 第一類句型 (S + ) 寫 1, 第二類句型 (S + + SC) 寫 2, 第三類句型 (S + + O) 寫 3, 第四類句型 (S + + IO + DO) 寫 4 1.The plane is flying. 2.My grandmother made me a sweater. 3.Their cars are big and black. 4.We need water. 5. Taipei and Kaohsiung are big cities. 6. We all love Taiwan. 7. Look! The little child can walk. 8. We eat good food and fruit. 9. Penghu is clean and beautiful. 10.The waiter brought me a cup of coffee. 11. My classmates and I are good students. 12. George didn t lie. 13. We study Chinese, English and Math. 14. Learning every day is important. 15. My friends drink coke. 16. I drink milk and water. 17. I have some questions. 18. I asked my family and friends all my questions. 19. My family and friends help me in many ways. 20. I feel warm and happy. Answers: 1. (1) 2. (4) 3. (2) 4. (3) 5. (2) 6. (3) 7. (1) 8. (3) 9. (2) 10. (4) 11. (2) 12. (1) 13. (3) 14. (2) 15. (3) 16. (3) 17. (3) 18. (4) 19. (3) 20. (2) 五 單字王 ( 一 ) Story Time, Act I 1.schoolbag (n.) 書包 His schoolbag is too old. He needs a new one. ( 他的書包太破舊, 他需要一個新的 ) 2.cool (adj.) 很棒的 ; 很酷的 The singer s jacket is really cool. ( 那位歌星的夾克實在很酷 ) 3.chat (v.) 閒談 ; 聊天

6 頁 6 / 9 John and Mary chatted about the popular movie last night. (John 和 Mary 昨晚在聊那部熱門的電影 ) 4.cute (adj.) 漂亮的 ; 可愛的 ( 此單字不只出現在此單元 ) We have a very cute cat. We like him a lot. ( 我們有一隻可愛的貓咪 ; 我們都很喜歡牠 ) 5.mouse (n.) 老鼠 I saw one mouse on the table and three mice under the table. ( 我看到桌上有一隻老鼠, 桌下有三隻 ) 6.ask (v.) 問 ; 要求 I asked my mother a question yesterday. ( 昨天我問母親一個問題 ) 7.parents (n.) 父母親 ; 雙親 ( 此單字不只出現在此單元 ) Mr. and Mrs. Chen are Tom s parents. Tom is their son. ( 陳氏夫婦是 Tom 的父母親 Tom 是他們的兒子 ) 8.classmate (n.) 同班同學 ( 此單字不只出現在此單元 ) Mimi, Kiki and Tommy study in the same class; they are classmates. (Mimi, Kiki 和 Tommy 就讀同一班級, 他們是同班同學 ) ( 二 ) Story Time, Act II 1.get (v.) (get-got-got /gotten) 得到 The little girl got a puppy, so she was very happy. ( 小女孩得到了一隻小狗 ; 因此, 她很開心 ) 2.Mom (n.) 美式口語 媽媽 We bought Mom a present on Mother s Day. ( 母親節我們給媽媽買一份禮物 ) 3.buy (v.) (buy-bought-bought) 買 ; 購買 ( 此單字不只出現在此單元 ) Peter bought Sally some story books on her birthday (Sally 生日 Peter 送她幾本故事書 ) 4.last night (adv.) 昨夜 He wrote his teacher a letter last night. ( 他昨夜給老師寫了一封信 ) 5.expensive (adj.) 昂貴的 Their house is not cheap. It is very expensive. ( 他們的房子不便宜, 非常昂貴 ) 6.maybe (adv.) 也許 ( 此單字不只出現在此單元 ) Maybe Peter will come to Taiwan next year. ( 也許彼得明年會來台灣 ) 7.tonight (adv.) 在今晚 We are going to a movie tonight.

7 頁 7 / 9 ( 今晚我們要去看電影 ) 8.me (pron.) 我 ( 當受詞 ) I love my parents, and they love me, too. ( 我愛我的父母, 他們也愛我 ) 自我挑戰依文意選出正確的單字 ( ) 1. Little children like to their parents a lot of questions. (A) ask (B) buy (C) get ( ) 2. Tom a new bike on his birthday and was very happy. (A) asked (B) chatted (C) got ( ) 3. Where did Kiki get his new bag? His mom it for him. (A) asked (B) bought (C) wrote ( ) 4. Ms. Li gave a lot of apples. (A) I (B) my (C) me ( ) 5. Ted and his parents are going to a movie. (A) every night (B) tonight (C) last night ( ) 6. Grandmother s birthday is tomorrow. I her a birthday cake. (A) will buy (B) will lend (C) will write ( ) 7. My father and mother are my. (A) parties (B) parents (C) presents ( ) 8. A box is cheap, but a house is. (A) Expensive (B) exciting (C) excellent ( ) 9. Can your cat catch mice? Yes, he caught a big last night. (A) mom (B) mouse (C) mice ( ) 10. Christmas is coming. We are going to buy our family some. (A) parents (B) picnics (C) presents Answers :1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (A) 7. (B) 8. (A) 9. (B) 10. (C) 六 進階挑戰 A. 依文意及圖片寫出正確的單字 1. Pam is Tom and Amy s daughter. They re Pam s 圖片 Cats can catch 圖片 This is my big 圖片 2-3. I can put many books in it.

8 頁 8 / 9 圖片 Kiki, Mimi and Tommy study in Class 201. They re. 5. Amy is Pam s mother. And Pam calls her 圖片 2-5. Answers: 1. parents 2. mice 3. schoolbag 4. classmates 5. mom B. 請依據 Story Time Act II 的劇情, 回答下列問題 ( 參考影音資料 ) 1.Who did Tommy meet on his way to school? 2.When did Kiki get his bag? 3.Who bought Kiki the bag? 4.How much is Kiki s bag? 5.What is Tommy going to buy for Mimi? Answers: 1. Tommy met Kiki on his way to school. 2. He got it last night. 3. His mother did. 4. It s only NT$ He is going to buy a bag for Mimi. C. 閱讀測驗 Sean and Sally read a story. It was about Sima Guang. He was a smart boy. He loved playing games. Once when he was playing with his friends, a little boy fell into a big water vat ( 缸 ). The other children were so worried and some of them even cried. Sima Guang picked up a stone and threw it at the vat. The vat broke and the water ran out. The little boy was saved. Sean and

9 頁 9 / 9 Sally liked the story and Sima Guang a lot. ( ) 1. fell into a big water vat. (A) Sima Guang (B) A little boy (C) Sean ( ) 2. were so afraid and cried when a boy fell into a water vat. (A) Sima Guang (B) Sally (C) Some of the other children ( ) 3. read the story about a smart boy who saved a little boy. (A) Sima Guang (B) The other children (C) Sean and Sally ( ) 4. Which is true? (A) Sean and Sally like Sima Guang a lot. (B) Sima Guang cried when the boy fell into the water vat. (C) The other children broke the water vat and saved the boy. ( ) 5. Which is true? (A) Sima Guang didn t like the water vat and broke it. (B) Sima Guang liked the game of breaking the water vat. (C) Sima Guang broke the water vat and saved the boy. Answers: 1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (A) 5. (C) 七 補充包 1. 句子的定義 : 一個完整的句子有一個主詞 (Subject) 和一個述語 (Predicate) 2. 主詞的定義 : 主詞是句子的一部分, 由一個字或一組字群組成, 代表一個或一個以上的人 事 物 主詞是句子的主角, 它演出動詞的動作 主詞指出句子與何人 何事或與何物有關, 如下面例句加網底部分 3. 述語的定義 : 述語是句子的一部分, 其中包含了動詞 ( 劃底線部分 ) 及有關主詞的資訊, 如下面例句未加網底部分 4. 動詞的定義 : 動詞 (verb) 由一個字或一組字群組成, 描述主詞的動作 狀態或經驗, 如下面例句加底線部分 Subject 主詞 Predicate 述語例 1. Tommy, Kiki, and Mimi are chatting Tommy, Kiki, 和 Mimi 正在閒聊 例 2. This 這是我的新書包 例 3. I 我得到一台新電腦 例 4. My mother 媽媽買給我這輛腳踏車 is got bought my new schoolbag SC a new computer O me the bike IO DO